Otkrijte kako je nastao čuveni brand Nike !

Nike, je glavna javna tvrtka sportske odjeće i opreme, sa svojim sjedištem u gradu Portlandu, u Oregonu (SAD).

Prema wikipediji to je vodeći dobavljač športske obuće, odjeće i opreme.

Ako gledamo samo 2007. imaju prihode veće od 16 milijardi $.  Znate li da je samo u 2008., Nike zaposlio preko 60 000 ljudi širom svijeta?

Tko su Phil Knight i Bill Bowerman ? Čuveni osnivači Nike kompanije


Nike Phil Knight
Phil Knight – Osnivač kompanije Nike (izvor harrisongross.com)

Nakon što je 1958g. Phil diplomirao novinarstvo na Sveučilištu u Oregonu, te četiri godine kasnije diplomirao na Stanford Business School, napisao je seminar iz marketinga koji će postati temelj Nikeove proizvodne strategije.

Njegov naslov je bio : ” Mogu li japanske tenisice njemačkim sportskim tenisicama napraviti što su japanski fotoaparati napravili njemačkima? ” – u budučnosti taj seminar če biti temelj Nike ove proizvodne strategije.

Do 14. godine mislio je da če biti igrač bejzbola u največoj ligi. Kada je izbačen iz srednjoškolskog tima, Phil je počeo počeo trenirati trčanje i tu upoznaje Billa Bowermana sa kojim pokreče biznis.

Imali su ušteđevinu od 1200 $, te su sa njome osnovali Blue Ribbon Sports, bili su uvjereni da su tadašnje tenisice za trčanje, prespore, ustvari da su usporavale trkače.

Početak je bio zamišljen da budu distributeri japanskih tenisica Onitsuka. Počeli su uvoziti kvalitetnije tenisice iz Japana

Znate li da je danas ta Onitsuka, preimenovana u Asics?  Ide im veoma dobro.

Bill Bowerman Nike
Bill Bowerman  (izvor: news.nike.com)

Blue Ribbon Sports postaje Nike


Blue Ribbon Sports
Blue Ribbon Sports u počecima (izvor: news.nike.com)

Na početku je Phil prodavao tenisice iz svog automobila.Več prvu godinu zarada osnivača iznosila je 8 tisuća dolara. Ubrzo su i otvorili trgovinu koja je prikazana na gornjoj slici i zaposlili nekoliko radnika. Koja je nezanimljivija ideja do koje je Bill došao?

On je koristio aparat za vafle svoje supruge ,te uspio dobiti potplat bolje vučne snage od one koja je postojala tada na tržištu.

Novi dizajn je doveo do revolucije u trčanju, te su Phil i Bill promjenili ime svoje kompanije.

Ubrzo su imali 45 zaposlenih, koji su predložili da ime firme bude Nike. Od imena grčke boginje pobjede.

Potreban im je bio logo


logo Nike
Prvi logo

Sada kada su imali ime, potreban im je bio znak, koji će staviti na tenisice.

Phil je otišao u grafički centar gdje je susreo gosp. Carolini Davidson, koja nije imala dovoljno novca da si kupi haljinu za maturu, dogovorili su se za posao.

Platio joj je 2 $ po satu. Utrošila je 17,5 h rada i za to dobila 35 $, osmislila je dizajn koji je dan danas prepoznatljiv.

1980. godine postali su javna kompanija, u tu čast gosp. Carolina je dobila nekoliko stotina dionica kompanije. Te dionice danas vrijede jako puno.

Više o logotipu ćemo vam objasniti u nekom od idućih članaka.

Nekoliko odličnih poteza i tvrtka je letjela u visine


Michael Jordan
Michael Jordan Nike ( izvor: pinterest.com )

Phil Knight je napravio odličan potez, kada je vjerovao u sportsku slavu tada mlađahnog Michael Jordana, koji je kasnije postao NBA zvijezda.

Zanimljivo je jer je baš Jordan prvo tražio sponzorstvo od Adidasa (pogledajte kako je nastao Adidasov logo), koji ga je odbio, te je tako Nike sa njime potpisao ugovor sa kojim Jordan i danas zarađuje 60 milijuna dolara godišnje.

Razvoj 1985 – 1990 g.

 • Nike lansira Air Jordan prve legendarne tenisice
 • Nastaju Air Max
 • pokreću proizvodnju sportske odjeće
 • zapošljavaju Mark Parkera, glavnog dizajnera tenisica, koji nadzornom odboru predstavlja zračne jastučiće u potplatu, koji postaju pravi hit na tržištu
 • Nike izlazi na tržište sa sloganom “Just do it” i pretječe Reebok, samim time postaje najjača tvrtka tenisica u Americi

Prekretnica ulaskom u novo stoljeće


 • Bill Bowerman preminuo je 24. prosinca 1999. godine, u visokoj 89. godini, u rodnom Oregonu
 • postaje poznat u cijelom svijetu i jedan je od glavnih simbola sporta. Tvrtka je u više navrata djelovala kao pokrovitelj raznih sportskih događaja (i još djeluje).
 • Ima najjaču poziciju u košarci i nogometu, a danas možete i smisliti model, te ga naručiti od proizvođača
 • Jako dobro surađuju i sa tehnološkim tvrtkama, koje su zajedničkom suradnjom izbacile Nike + IPod set
Nike plus ipod set
Nike + Ipod set ( izvor: allthingsd.com )

Set tenisica u kojima se nalazi senzor i audio player, koji su međusobno povezani. Sa time nositelj dobiva mogućnost pogleda u različite statistike tijekom treninga

Svašta nešto 


 • Millward Brown (  multinacionalna tvrtka za istraživanje tržišta ) je proglasio Nike najvrjednijom markom na svijetu.
 • postaju glavni sponzor NBA
 • Phil Knight jednom je rekao da Nike nije dio industrije obuće, već industrije zabave.
 • reklamiraju ih superzvijezde kao što su Michael Jordan, Andre Agassi, Maria Sharapova, LeBron James, Venus i Serena Williams…

Danas u Nike poslovnicama možete kupiti sve šta poželite, a ne samo sportsku odječu 😉 . Možete kupiti svu opremu, od torbi, odjeće… šešira.

Kriza Nike počela je kada je kad je Adidas kupio Reebok.

Konkurenti su cijelo vrijeme govorili da tvrtka koristi jeftinu azijsku struju, tj. da korporacija koristi radnu snagu djece, čiji rad nije plaćen. Unatoč svemu, Nike se 2007. godine udružio s Umbrom i postao glavni i vodeći u sportskim proizvodima.

Još jedna zanimljiva priča je nastala pri osnivanju Adidasa i Pume. Znate li da su ih osnovali braća koja nisu pričala do smrti, pročitajte !

 

Podijelite ovaj članak sa prijateljima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.